undefined

Cider – en modern svensk dryck med anor från medeltiden

Cider – en modern svensk dryck med anor från medeltiden

När du tänker på “cider” så kanske du främst tänker på en väldigt söt bubblig dryck med smak av päron eller äpple i aluminiumburk eller ett sött alkoholfritt alternativ i glaset när det ska skålas för något festligt. Men visste du att cidern har en historia i Sverige som sträcker sig över 700 år tillbaka i tiden?

Redan på 1300-talet nämns “must” i svenska källor, en dryck som då var en jäst alkoholdryck. Från medeltidens kloster och kungahus till dagens hantverksproducenter med egna äppelodlingar – tittar vi tillbaka i vårt lands historia så har cider alltid haft en plats i vårt dryckeslandskap, även om den under vissa tider hamnat i skuggan av öl, vin och sprit.

Från must till marginalisering

Under 1600- och 1700-talen ökade intresset för att jäsa äppelmust, särskilt i herrgårdsköken. Men ciderproduktionen var ofta småskalig och fick aldrig samma genomslag som i exempelvis Frankrike eller England.

Under 1900-talet försvann nästan all svensk cidertradition. Det fanns ingen tydlig definition av vad cider egentligen var, och alkoholpolitiska strömningar samt nykterhetsrörelsen bidrog till att cider tappade sin plats, både kulturellt och kommersiellt.

Lättdrucket, smaksatt och exportvänligt

På 1990-talet gjorde cider en rejäl “comeback” men nu i en helt annan skepnad. De flesta “ciders” på hyllorna var snarare smaksatta blanddrycker än jäst äppelmust, ibland med så lite som 15 % juice. Men det funkade. Svenska märken som Kopparberg och Rekorderlig fick en enorm exportframgång, särskilt i Storbritannien och Australien. Långt bortom vårt lands gränser gjorde sig den söta drycken en namn som "swedish cider".

Men allt fler började också fråga sig: Vad är riktig cider egentligen?

Hantverksciderns svenska renässans

Under 2010-talet fick en ny våg fart, svenska hantverksproducenter började återuppliva cidern som kvalitetsdryck. Med 100 % svenska äpplen, naturlig jäsning, inga tillsatser och fokus på terroir och hantverk, har cider gått från läsk till lågmäld lyx.

Producenter som Brännland, Fruktstereo, Pomologik och många fler sätter nu Sverige på ciderns kvalitetskarta. Många jobbar dessutom ekologiskt eller med äppelsorter som annars riskerat att försvinna.

Samtidigt har konsumenternas intresse för svensk dryck, lokal matkultur och besöksmål exploderat och cider passar perfekt in i den trenden.

Cider idag – en dryck att ta på allvar

I dag är cider inte bara en somrig törstsläckare, den är ett hantverk, en smakupplevelse och en del av Sveriges dryckesarv. Fler och fler upptäcker att cider kan vara torr, syrlig, fatlagrad, mousserande eller stilla - och fantastiskt god till mat. Det är en dryck som både har en rik historia och en spännande framtid.

Vill du smaka på svensk cider?

På Dryckeskartan.se hittar du nu även svenska ciderier redo att att upptäckas. Flera erbjuder besök, provningar och försäljning på gården. Och ja – vi markerar och uppdaterar löpande vilka som är godkända för gårdsförsäljning, så att du vet var du kan handla med dig en flaska hem.

Källa: Spritmuseum