Att odla vin i Sverige kommer med en del utmaningar. Men även möjligheter. Klimatet är kyligt och växtsäsongen kort, men under de senaste två decennierna har svensk vinodling gått från testodlingar i hobbyvingårdar till kommersiella vingårdar som fått internationella utmärkelser för sina viner.
Trots utmaningar har svenska vinodlare lyckats tack vare följande faktorer:
Solaris (grön): En av de mest populära druvsorterna för svensk vinodling, vissa skulle kalla det vår nationaldruva. Solaris ger friska och fruktiga vita viner med inslag av citrus och tropiska frukter.
Rondo (blå): Den vanligaste blå druvan. Mognar tidigt och är populär att odla i kalla klimat, känd för sina mörka fruktaromer och mjuka tanniner.
Cabernet Cortis (blå): en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Solaris, ger vanligtvis viner med fruktiga smaker av svarta vinbär och en kryddig underton.
Johanitter (grön): En annan vanlig kall-klimat druva i Sverige, som ger vita viner med hög syra och subtila toner av äpplen och citron.
Regent (blå): En annan kall-klimat druva som är populär i Sverige, känd för sina kryddiga aromer och mogna tanniner.
Monarch (blå): ger viner med en fruktig smak med toner av körsbär och ibland en lätt kryddighet.
Muscaris (grön): korsning mellan druvorna Solaris och Muscat Ottonel. Ger vanligtvis viner med fruktiga och blommiga aromer, ibland med toner av citrus och en lätt kryddighet.
Man försöker även att odla andra druvor, mer internationellt kända, druvor som trivs i kyligare klimat. T.ex.
Riesling (grön) Känd över hela världen, Riesling kan också trivas i kyligare klimat och ger viner med karaktäristisk syra och fruktighet.
Chardonnay (grön): Även om det är vanligare i varmare regioner, kan vissa kloner av Chardonnay anpassas för odling i svalare klimat och ger viner med smörig textur och fruktiga toner.
Pinot Noir (Spätburgunder) (blå): Även om den är mer krävande än vissa andra sorter, kan Pinot Noir odlas i vissa delar av Sverige och ger eleganta viner med bärig fruktighet och silkeslena tanniner.
De främsta regionerna för vinodling i Sverige hittar vi i södra Sverige. Skåne är den region som har flest vingårdar, men det finns även vingårdar i andra delar av landet, inklusive Öland, Gotland, Halland och Blekinge. I dagsläget finns det ca 40-50 kommersiella vingårdar och ca 130 hobbyvingårdar i Sverige och det etableras nya varje år och du hittar många av dem här på Dryckeskartan.